NPO
NTR

Zondag 16 november, 18.05 uur, NPO 2

Bekijk in nieuw venster

Henny VrientenHenny Vrienten
Drieëntwintig jaar na zijn laatste soloalbum is Henny Vrienten terug met de plaat ‘En Toch...’. Deze week verscheen digitaal, op cd en vinyl een verzameling gloednieuwe liedjes van de zanger van de legendarische band Doe Maar. Vrienten: “Ik heb een heel groot gedeelte van mijn leven verspild aan dingen perfect te krijgen. Nu doe ik mijn uiterste best om de perfectie buiten te sluiten; om het toeval en de rafeltjes te omarmen.” Het is een persoonlijke plaat geworden met veel ruimte voor de belangrijkste thema’s in het leven, de liefde en de dood. Naast componeren en liedjes schrijven verzamelt Henny Vrienten ook graag poëzie. Met tekenaar Peter van Straaten stelde hij de dichtbundel 'Aan de laatste roker' samen waarin hij zijn favoriete gedichten over roken en rokers langs laat komen. Uiteraard met de humorvolle tekeningen van Van Straaten.

Maarten van Roozendaal, foto: Govert de RoosEva Bauknecht
Maarten van Roozendaal (1962-2013) is een van de grootste liedschrijvers die ons land rijk was. Denk aan liederen als ‘Mooi’ en ‘Red mij niet’ (bekroond met de Annie M.G. Schmidtprijs). In 1994 brak Van Roozendaal door op het Amsterdams Kleinkunst Festival. Uiteindelijk maakte hij twintig theaterprogramma’s. Ze leverden hem vele prijzen op, waaronder de Zilveren Harp (1998), de Poelifinario (2008) en de Dirk Witte-prijs (2011) voor zijn gehele oeuvre. Zijn complete werk is nu gebundeld in het boek Jij blijft bij mij. Met zijn geliefde en tevens regisseur Eva Bauknecht praten we over het (omvang)rijke oeuvre van Maarten van Roozendaal.

Jeroen van MerwijkJeroen van Merwijk
Cabaretier Jeroen van Merwijk kwam vorig jaar met opmerkelijk nieuws; hij gaat stoppen met cabaret. Hij voegt de daad bij het woord. Eind december speelt hij voor het laatst zijn allerlaatste solo-theatershow ‘Er zijn nog kaarten’. Gelukkig is hij een multi-talent want naast cabaretier, schrijver, liedjeschrijver en programmamaker is hij ook beeldend kunstenaar. In 1983 studeerde hij Cum Laude af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, sectie schilderkunst. Momenteel exposeert hij zijn meest recente werk in Galerie Stevens in Maastricht.