NPO
NTR

Zondag 9 november 2014

Bekijk in nieuw venster

Maarten 't HartMaarten 't Hart
In het kader van Nederland Leest wordt de roman 'Een vlucht regenwulpen' verspreid op bibliotheken en scholen in een oplage van 600.000 stuks. De klassieker waarmee ’t Hart in 1978 doorbrak, gaat over een door afkomst en opvoeding tot isolement gedoemde jongen, wiens angsten verzacht worden door zijn scherpe waarnemingsvermogen en liefde voor de natuur. De ik-figuur vertoont veel overeenkomsten met de schrijver. Maar is het ook echt een autobiografie? En hoe kijkt ’t Hart terug op zijn doorbraak en op de manier waarop het boek indertijd ontvangen werd?

Paulien CornelissePaulien Cornelisse
Paulien Cornelisse verkocht meer dan 500.000 exemplaren van haar boek 'Taal is zeg maar echt mijn ding'. In 2010 won zij De Neerlands Hoop, een prijs voor de meest veelbelovende theatermaker met het grootste toekomstperspectief. In Kunststof TV vertelt zij over haar project 'Echt Gebeurd'. Hierbij geeft zij in Theatercafé Toomler iedere maand het podium aan mensen met een bijzonder verhaal. Een waar gebeurd verhaal. Ook leest er maandelijks iemand voor uit zijn of haar puberdagboek.

Jeroen Spitzenberger, foto: Barrie HullegieJeroen Spitzenberger
Jeroen Spitzenberger, bekend als charmante overspelige echtgenoot in de TV-serie 'Divorce', speelt in de grimmige komedie 'Blauwdruk voor een nog beter leven' een dolende dertiger. Dit toneelstuk van Libris Literatuurprijs winnaar Ilja Leonard Pfeijffer gaat over ambities en idealen... en hoe weinig daarvan terecht komt. Bij het Nationale Toneel in Den Haag in première en daarna in het hele land te zien.

Ilvy Njiokiktjien, foto: Jasper JuinenIlvy Njiokiktjien
De carrière van fotograaf Ilvy Njiokiktjien (1984) gaat als een speer. Ze won, als eerste vrouw in 65 jaar (!), de prestigieuze fotoprijs: de Zilveren Camera 2013. Haar winnende nieuwsfoto van de begrafenisstoet van Nelson Mandela gooide hoge ogen bij de jury. In april 2013 viel haar een andere eer ten deel: ze werd benoemd tot de eerste Fotograaf des Vaderlands. In die hoedanigheid bedacht ze het ambitieuze plan om honderd jarigen, in de leeftijd van 1 tot en met 100, te fotograferen. Na ruim anderhalf jaar rondt Ilvy haar fotografieproject “Slagroomtaart en slingers, Nederland in 100 verjaardagen” af met een tentoonstelling in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam én een fotoboek.