NPO
NTR

Zondag 26 oktober 2014

Bekijk in nieuw venster

Libris GeschiedenisprijsWinnaar Libris Geschiedenis Prijs 2014:
Dik van der Meulen
Dik van der Meulen is de winnaar van de Libris Geschiedenis Prijs 2014 met zijn boek Koning Willem III. De andere genomineerden waren Bas von Benda-Beckmann (De Velser affaire), Hans Daalder en Jelle Gaemers (Premier en elder statesman), Sandra Langereis (De woordenaar), en Annejet van der Zijl (Gerard Heineken). In Kunststof TV spreken wij met de kersverse winnaar.

Nasrdin Dchar, foto: Janey van IerlandNasrdin Dchar
Hij schittert zowel op het toneel als op het witte doek: Gouden Kalf-winnaar Nasrdin Dchar. Komende maand is hij nog te zien in de toneelmonoloog Oumi, over een jongen die door de geschiedenis van zijn Marokkaanse moeder inzicht krijgt in zijn eigen leven. Daarnaast speelt Dchar de rol van Samir in de nieuwe bioscoopfilm Infiltrant. Samir is de zoon van een Marokkaanse vader en een Nederlandse moeder, en heeft altijd tussen twee werelden geleefd. Voor zijn werk moet hij infiltreren in een Marokkaanse drugsfamilie. Dan raakt hij verwikkelt in het grootste dilemma van zijn leven; waar ligt zijn ware loyaliteit?

IRMA BOOMIrma Boom
Boekontwerper Irma Boom krijgt 27 oktober de allerhoogste staatsprijs voor de kunsten van Nederland, de Johannes Vermeer prijs. Terecht, want ze heeft meer dan 300 boeken ontworpen, maar ze ontwerpt ook postzegels, affiches en huisstijlen. Zoals van het Rijksmuseum. En een fietstunnel onder het Centraal Station in Amsterdam. En een gordijn in het VN gebouw in New York. Over boeken en meer, in Kunststof TV.

the Holmes BrothersThe Holmes Brothers
The Holmes Brothers zijn terug in Nederland. Zondag 26 oktober presenteren zij hun nieuwe album ‘Brotherhood’ in de North Sea Jazz Club in Amsterdam. Maar niet voordat ze een optreden hebben gegeven in Kunststof TV. The Holmes Brothers (Sherman en Wendell Holmes en Popsy Dixon) komen oorspronkelijk uit Virginia en spelen al meer dan 35 jaar samen. Met hun vrolijke en ontroerende mix van blues, gospel, soul, R&B en rock ’n roll veroverden ze een wereldpubliek. Ze wonnen meerdere Blues Music Awards, traden op voor president Bill Clinton, en deelden het podium met wereldsterren als: Bob Dylan, Bruce Springsteen en Lou Reed. In Kunststof TV speelt dit muzikale trio een nummer van hun nieuwe album.