NPO
NTR

Zondag 28 september 2014

Bekijk in nieuw venster

Erik en AnnieErik van Muiswinkel
Op 3 oktober verschijnt bij uitgeverij Van Oorschot een hele speciale bloemlezing van de ‘kinderversjes’ en ‘grotemensengedichten’ van Annie M.G. Schmidt: “Die van die van u”. Haar oeuvre is nog altijd springlevend. Theatermaker en schrijver Erik van Muiswinkel is van kindsbeen af een groot bewonderaar van Annie Schmidt. “Annie is al generaties lang van iedereen. Als je haar verzen en liedjes goed bekijkt, valt vooral de enorme ambachtelijkheid op. Het lijkt allemaal zo makkelijk wat ze doet, maar wás het maar zo!” In Kunststof TV vertelt Van Muiswinkel waarom hij Annie zo bewondert en wat haar vakmanschap typeert.

Tom Barman, foto: Ros O’GormanTom Barman
Tom Barman is muzikant en regisseur, en sinds kort ook gastcurator. De dEUS-frontman is door Kunsthal KAdE in Amersfoort gevraagd om een expositie samen te stellen over (hedendaagse) Belgische kunst. Barman koestert een grote liefde voor kunst, en presenteert in de tentoonstelling ‘De Vierkantigste Rechthoek’ zijn persoonlijke keuze. Hij zegt hierover: “Als muzikant en filmmaker heb ik 20 jaar lang moeten antwoorden op de vraag: Wat is typisch Belgisch? Met deze tentoonstelling wens ik mijn hoogst persoonlijke visie op dat Belgische ‘typisch ontypische’ te geven. In beeld, schilderij en geluid.”

Fania en UlrikeFania Sorel
Ulrike Meinhof is beroemd geworden in de jaren '70 als meest gezochte terrorist van de RAF, Rote Armee Fraktion. Weinigen weten dat ze begon als links georiënteerde, kritische journaliste en moeder van twee kinderen die het wilde opnemen voor de armen, zwarten en onderdrukten in de samenleving. In het toneelstuk Vuurvrouwen van het Ro Theater speelt Fania Sorel de laatste uren uit haar leven. In Kunststof TV vertelt ze over deze omstreden vrouw.

Marijn en CharlesMarijn Brouwers
Onlangs werd hij negentig, de wereldberoemde chansonnier Charles Aznavour. Zanger Marijn Brouwers (Foxtrot, Five Easy Pieces, Boyband, Beste meneer Halsema) is een groot bewonderaar van Aznavour. Hij verzamelde materiaal uit het rijke repertoire en vertaalde diverse liedjes naar het Nederlands. Dat leverde het album La Bohème op én de voorstelling 'Bon anniversaire', die in oktober in première gaat. In Kunststof TV een voorproefje.