NPO
NTR

Zondag 14 september 2014

Bekijk in nieuw venster

Remco Campert, foto: Anton CorbijnRemco Campert
Hij is gestopt met optreden maar maakt één uitzondering: volgende week zal dichter Remco Campert voor de 8e keer aantreden bij de Nacht van de Poëzie. Na het recente overlijden van Gerrit Kouwenaar is hij de enige overgeblevene Vijftiger. 85 is hij nu, en still going strong. Met een nieuwe bundel, ‘Licht van mijn leven’ én met de gedichten die hij maakte bij de foto’s van stiefkleindochter Frederique van Rijn.

Frédérique van RijnFrederique van Rijn
Fugacidad heet de expositie van fotografe Frederique van Rijn: 'onomkeerbaar gevoel van vergankelijkheid'. Van Rijn (1982, Parijs) keerde voor een laatste keer terug naar het landschap van de Pyreneeën, waar ze 8 jaar heeft gewoond, om afscheid te nemen van plekken die haar dierbaar waren. Het leverde een fotoserie op van weemoedige, intieme beelden van een stille, verlaten wereld.

Bert HaanstraBert Haanstra - de schilder
Bert Haanstra is de succesvolste documentairemaker die ons land ooit heeft gekend. Maar wat niet veel mensen weten, is dat hij zijn carrière ooit begon als kunstschilder. Op het Geoffrey Donaldson Instituut in Noord-Scharwoude is tot 15 oktober een overzicht van zijn werk te zien. Directeur Egbert Barten was nauw betrokken bij het samenstellen van de tentoonstelling en stuitte bij zijn research zelfs op nooit eerder vertoond beeldmateriaal uit 1944 waarin Haanstra schilderend te zien is. Daarop is onder meer een van de schilderijen te zien die de organisatoren niet hebben kunnen achterhalen. In Kunststof TV doet Barten een oproep: help ons het verloren werk terug te vinden!

Ivo Janssen, foto: Merlijn DoomernikIvo Janssen
Nederland is een concertzaal rijker. En niet zomaar één: een hele bijzondere! Pianist Ivo Janssen bouwde eigenhandig een concertzaal in zijn woonboot in het centrum van Amsterdam: 'Janssenbeton, muziek vooronder'. Tijdens de grote verbouwing werd een ruimte gemaakt van zes bij twaalf meter die plaats biedt aan honderd man publiek. In mei dit jaar vonden de openingsconcerten plaats. En wegens groot succes vervolgt Janssen zijn concertserie op zaterdag 20 september. In Kunststof TV een voorproefje.

Dorsvloer vol confettiTallulah Schwab
'Dorsvloer vol confetti' was de enorme bestseller en romandebuut van Franca Treur. Nu debuteert Tallulah Schwab met de filmversie van dit sensitieve verhaal. 'Dorsvloer vol confetti' is de openingsfilm van Film by the Sea in Vlissingen. De film toont de lastige jeugd van een jong, nieuwsgierig meisje in een streng gelovig Zeeuws dorp.