NPO
NTR

Houdt het dan nooit op? Is niet alles al gezegd over de Tweede Wereldoorlog wat er maar gezegd kon worden?
Met De Vergelding bewijst Jan Brokken dat we nog steeds maar bar weinig weten van de levens van gewone mensen in de oorlog  die ruim 70 jaar geleden begon in ons land. En dat het boek een enorm succes is laat zien dat we nog steeds willen weten wat er nou echt gebeurd is. Jan Brokken begint het verhaal over de gebeurtenissen in zijn geboortedorp Rhoon met de mooie Sandrien van 14 jaar.
 
Hoogspanningsdraad
Het is 1944, de oorlog is op volle kracht, iedereen lijdt honger en is uitgeput. Sandrien, net zo oud als Anne Frank in de oorlog, is een lachebekje, een puber met een verlangen naar liefde en aandacht. Verder houden de overeenkomsten op, want Anne zit opgesloten en zal de oorlog niet overleven. Sandrien wordt verliefd op een Duitse soldaat, waarmee ze stiekem danst en vrijt. Juist deze soldaat, Ernst Lange, ook best een aardige jongen, loopt op de avond van 10 oktober 1944 tegen een hoogspanningsdraad en overleeft het niet.

Represailles
De Duitsers gaan uit van opzet en in Rhoon worden als represaille 7 onschuldige mannen neergeschoten en hun huizen in brand gestoken. Een gruwelijke afrekening die tot de dag van vandaag de bevolking bezig houdt. Al 60 jaar lang is geloofd dat de hoogspanningsdraad vanwege een storm over de dijk slingerde. En dat er dus geen sprake was van opzet en daders. Maar het stormde die dag helemaal niet! Het is het begin van een lange zoektocht naar de waarheid.

Door een minutieuze beschrijving van wat er die dag gebeurt ontleedt Brokken het drama van dag tot dag, van uur tot uur. Hij ontdekt dat zijn landelijke, lieflijke dorp Rhoon vol zat met Duitse soldaten, onderduikers, NSB ers, moffenhoeren. Dat er vele contacten zijn onderling, en dat niets is wat het lijkt.

Vele nuances
Jan Brokken schreef  met De Vergelding wederom een prachtig, menselijk verhaal. Hij laat zien dat mensen niet per se  goed of slecht waren. Dat een NSB’er voedsel kan smokkelen voor de armen van Rotterdam en dat verzetshelden soms de levens van onschuldige burgers op het spel zetten. Dat er vele nuances bestaan in al die levensgeschiedenissen tijdens de  tweede wereldoorlog.

En Sandrien? Ze overleeft en verdwijnt naar Canada. Ook voor haar zal het verleden een pijnlijke herinnering blijven.
Helena Hilgerdenaar