NPO
NTR

"We zijn gestrand. De tijd heeft ons geparkeerd langs de kant van de weg. En hier staan we dan, met zoveel zegelringen dat we er aan elke vinger en teen drie kunnen dragen. Met overtollige botten in het familiegraf en het oudste kasteel uit onze geschiedenis omgebouwd tot bejaardentehuis."

Adellijke familie
Een jonge barones gaat na de dood van haar grootvader op zoek naar haar roots. Ze is de laatste telg van een adellijk geslacht. Zij is de laatste Aedema. Maar wie waren die andere Aedema’s? Die familieleden die haar aangrijnzen vanaf hun adellijke portretten aan de muur… Een persoonlijke zoektocht brengt haar naar het kleurrijke verleden van haar familie. Maar stelt haar ook de vraag hoe zij zich zelf dient te gedragen als barones in deze tijd.

Barones
Schrijfster Marjolijn van Heemstra is zelf een barones en dat kan je aan dit mooie debuut goed merken. Ze weet haar hoofdpersoon en omgeving zeer overtuigend neer te zetten en tot leven te brengen. Ze laat een onbekend en verrassend deel van de adellijke geschiedenis in Nederland zien. Volgens eigen zeggen was ze op zoek naar de essentie van haar familiegeschiedenis, en wilde ze een ode schrijven aan de wereld van haar geliefde grootvader. Voor hem betekende van adel zijn ‘noblesse oblige’. Dat betekent: het goede voorbeeld geven, je keurig gedragen en andere mensen helpen omdat jij vanuit je afkomst al bent geholpen. Maar de roman is meer dan die familiegeschiedenis en zoektocht, het is een meeslepend verhaal van een veelbelovende jonge schrijfster!
Helena Hilgerdenaar