NPO
NTR

Tegen het einde van zijn reisverslag Piloot van goed en kwaad schrijft kunstenaar Joost Conijn: ‘Wanneer je teveel van tevoren weet, ontstaan er redenen om niet te gaan. Ik reis onwetend.’ De reis waarvan hij in zijn debuut als schrijver verslag doet, ging van Nederland naar Kenia, let wel: in een zelfgebouwd vliegtuig. Zo’n kunstenaar is Conijn: een schepper van zijn eigen universum. Eerder creëerde hij al een voertuig waarvoor zijn eigen lichaam als chassis diende, en bouwde hij een auto van hout waarin hij naar de Balkan reed.

 

‘Ik reis onwetend’ – het zou even goed over Conijns kunstenaarschap kunnen gaan, want net als voor zijn reizen geldt dat Conijn aan projecten begint zonder te weten waar het toe moet leiden. Uitdagingen aangaan, grenzen verleggen, angsten overwinnen. Daar gaat het hem om. De hobbels en (on)aangename verassingen die hij onderweg  tegenkomt, neemt hij voor lief. Letterlijk. Want juist die verassingen maken de reis de moeite waard. Ook voor de lezer. Piloot van goed en kwaad is een lange, spannende, soms hilarische ervaring.
Martijn Blekendaal