NPO
NTR

Zondag 16 september 2012


Bekijk in nieuw venster

Monique van de Ven & Jan Rudolph de Lorm
bekijk het interview

Een primeur: voor het eerst is in Nederland het erotische werk van Auguste Rodin te zien. Auguste Rodin kennen de meest mensen als beeldhouwer, maar in de tentoonstelling Erotique Rodin van Museum Singer Laren krijgen we een heel andere kant van de kunstenaar te zien. Een verborgen kant: zijn erotische tekeningen en aquarellen. Rodin maakte honderden tekeningen van naakte vrouwen in zeer uitdagende poses.
Directeur Museumzaken van Singer Laren, Jan Rudolph de Lorm benaderde Monique van de Ven om de audiotour van de tentoonstelling in te spreken. Beiden vertellen in Kunststof TV wat de erotische werken van Rodin zo bijzonder maakt.

Daniëlle Kwaaitaal - bekijk het interview
Het werk van beeldend kunstenaar Daniëlle Kwaaitaal gaat over identiteit, intimiteit en schoonheid. Met haar nieuwe meisjesportretten Hidden Series gaat ze terug naar de bron, door het schilderkunstige handschrift in haar foto’s toe te laten. De meisjes op de foto’s zijn allemaal rond de twaalf jaar oud. Hun zwarte kleding en klassieke pose geeft hun een tijdloze uitstraling, die in tegenspraak lijkt met hun leeftijd. Wat de kijker pas van dichtbij opvalt, is dat de gezichten bedekt zijn met honderden streepjes, die – als in een portret van Van Gogh – nauwlettend de contouren volgen. Het is alsof je de meisjes ziet door een ragfijne sluier.

Marjolijn van Heemstra - bekijk het interview
Marjolijn van Heemstra is dichter, theatermaker en journalist. Nu verschijnt De Laatste Aedema over de Nederlandse adel. Dichtbij voor Van Heemstra, want ze is afkomstig uit een oude adellijke familie. Van de achterflap: 'Loina Aedema is de laatste telg van een oud adellijk geslacht uit Friesland. (...) Als ze op een dag haar grootvader dood in de keuken vindt, neemt Loina zich voor om duizend jaar familiegeschiedenis waardig af te sluiten. Tijdens een road trip met de hoogbejaarde beheerder van het familie-archief in Friesland stuit ze op de wonderlijke levensgeschiedenis van haar overgrootmoeder.'