NPO
NTR
27 januari 2012

Foto: Jan-Paul Levitton

De nieuwe kleine roman ‘Oscar’ van Jan Siebelink draait om vriendschap en liefde  in tijden van oorlog.
Jan Siebelink raakte voor deze roman geïnspireerd door het oorlogsverleden van zijn schoonvader die ook als jonge officier met een geheime missie van Zeeland naar Duinkerken werd gestuurd. Wat veel mensen niet weten is dat na de capitulatie van Nederland op 15 mei 1940 nog enkele dagen is doorgevochten in Zeeland. Dit kwam omdat Zeeland onder Frans bevel stond en de Nederlandse overheid en Wilhelmina hoopten vanuit Zeeland weer Nederland te heroveren op de Duitsers.


Het verhaal begint voor de oorlog. De hoofdpersoon Oscar werkt op een gymnasium als leraar Engels. Hij is geen gemakkelijke jongen, voelt zich buitengesloten en is snel eenzaam. Gelukkig raakt hij bevriend met twee andere leraren Engels, Id en Esmee. Esmee is kortstondig de vriendin van Oscar maar besluit uiteindelijk met zijn populaire vriend Id te trouwen. Het lijkt de vriendschap niet te schaden. Als de oorlog uitbreekt worden Oscar en Id samen gestationeerd in Zeeland.

Als twee jonge officieren  krijgen de twee vrienden Oscar en Id een geheime missie. Ze moeten met een auto 5 miljoen gulden weg brengen via Duinkerken naar Engeland. De twee vrienden reageren allebei heel verschillend op deze spannende opdracht, de underdog Oscar voelt zich opeens groeien door de oorlogssituatie, zijn  vriend Id wordt steeds zenuwachtiger en lijkt de situatie niet aan te kunnen. Tijdens deze reis worden ze hard geconfronteerd met de gevolgen van de oorlog. Ook wordt duidelijk wat hun vriendschap werkelijk betekend. De missie zal een fiasco worden.

‘Oscar’ is een ragfijn en gecompliceerd klein verhaal over menselijke gevoelens in oorlogstijd. Jan Siebelink noemt het zelf een miniatuurschilderij waarin vele componenten een belangrijke rol spelen. Natuurlijk blijft Jan Siebelink voor velen de schrijver van die grote magistrale roman ‘Knielen op een bed violen (2005) maar ook in deze kleine novelle toont hij zijn menselijkheid en meesterschap. En het wonderlijke is dat hij voor zo’n relatief dun boek net zoveel research doet als voor het grote werk. Hij heeft jaren aan het verhaal geschaafd. Hij liet me weten zelf erg blij te zijn met dit verhaal. Lezen dus!

Helena Hilgerdenaar