NPO
NTR

Foto: Merlijn Doomernik

Na een glanscarrière als comédienne en musicalster verdween Conny Stuart (1913-2010) eind jaren ’80 stilletjes van het toneel. Maar in de voorstelling Conny Who? komt ze weer tot leven. Anne van Rijn (van het cabaretduo Dames voor na Vieren) liet zich inspireren door de vrouw die in de jaren ’50 furore maakte. In de voorstelling treedt Stuart op als haar geweten. Met wijze lessen als “niet zeuren” en “het gaat erom wat je doet, en niet wie je bent” probeert Van Rijn structuur te geven aan haar leven als cabaretière, theatermaker, of is ze nou zangeres? Noem haar maar gerust een freelancer.


Van Rijn acteert, zingt en danst erop los. En dit doet ze met verve. Ze schakelt moeiteloos van Conny Stuart, die de touwtjes strak in handen heeft, naar haar chaotische zelf. Conny Who? is een voorstelling waarin we zowel Van Rijn als Stuart beter leren kennen. Vol komische scènes met opdringerige journalisten, irritante kinderen en  ongemakkelijke sollicitatiegesprekken. Maar er is meer. Ook het rijke repertoire van Stuart speelt een grote rol. De liedjes die Annie M. G. Schmidt speciaal voor Conny Stuart schreef zingt Anne van Rijn met volle overgave. En ze bewijst dat het repertoire nog steeds staat als een huis.


Conny Who?
is een voorstelling van deze tijd. Waarin Anne van Rijn niet alleen als Conny Stuart, maar vooral als zichzelf schittert.